“Gig-ekonomin” växer - men vem är ansvarig när plattformarna tar över?

Feb 24, 2021

Dagens arbetsmarknad förändras konstant och gig-ekonomin spås bli en stor del av framtiden. Uber och Foodora är exempel på företag som anlitat "giggare" sedan länge. Flexibel arbetstid, flera uppdragsgivare på samma gång och att få bestämma själv ligger helt rätt i tiden - men vad gäller egentligen rent legalt och vem är ansvarig?

Arbetsmiljöverket har satt ner foten

Arbetsmiljöverket har fått upp ögonen för denna typ av verksamhet och vill utreda vem som är ansvarig arbetsgivare och därmed också har arbetsmiljöansvaret. Nu sätter myndigheten ned foten i en färsk granskning och tvingar ett techbolag att ta arbetsgivaransvar för de “giggare” som får uppdrag via bolagets app. Annars är det vite på knappt 80,000 kronor som gäller. I beslutet från 9 oktober 2020 kräver myndigheten att techbolaget ska undersöka fysiska, organisatoriska och sociala arbetsförhållandena för de giggare som utför uppdrag via dess digitala plattform. Detta eftersom Arbetsmiljöverket anser att giggarna är arbetstagare till plattformen. Och fler beslut är att vänta för branschen.

Viktigt att tänka på med giggare / flexibel arbetskraft

Steg 1 är att reda ut vilka tjänster ni ska erbjuda, till vem och vilket ansvar ni ska ta. Ju mer ni som plattform/mäklare av uppdrag agerar “förlängd arm” från den slutgiltiga kunden / uppdragsgivaren desto större risk att plattformen anses ansvarig arbetsgivare gentemot “giggarna” / konsulterna och därmed också har arbetsmiljöansvaret. 

Det går inte att avtala bort arbetsmiljöansvaret för sina anställda och det är förenat med straffansvar att bryta mot detta.

Arbetsmiljöverkets beslut har överklagats till förvaltningsdomstolen så sista ordet är ännu inte sagt i detta ärende. Genom att ha örat mot rälsen och vara lyhörd för förtydliganden kan du undvika de största fallgroparna.

Så kan Pocketlaw hjälpa er bygga bättre företag

I Pocketlaws plattform kan du få smart vägledning så du hittar rätt, skapa avtal enbart genom att svara på enkla frågor, få juridisk information, ett smart avtalshanteringssystem - plus personlig rådgivning - allt du behöver för att driva er verksamhet framåt.

Juridiken fortsätter att utvecklas i takt med att nya krav introduceras. Vi vill växa med ditt bolag och kommer fortsätta ha “örat mot rälsen” för att kunna uppdatera dig om hur utvecklingen sker så du kan agera. Innan en granskning.

Inom kort lanserar vi vårt nya “gig paket” med relevanta dokument för er som driver en gig plattform. Kontakta oss redan idag om du har frågor om detta så guidar vi dig rätt. Maila oss på sales@pocketlaw.se så återkommer vi till dig.

Book a personalized demo

Enterprise ready.

ISO 27001 certified and GDPR compliant. Data encrypted at rest with AES 256 and in transit with TLS 1.2+.

For information on how to unsubscribe, as well as our privacy practices and commitment to protecting your privacy, check out our Privacy Policy.